Kursbeskrivning Allmän kurs
Allmän kurs: Bildning, personlig utveckling och högskolebehörighet
Vem kan läsa allmän kurs?
Allmän kurs är till för dig som har fyllt 18 år och som vill utvecklas kunskapsmässigt och socialt – samtidigt som du läser in grundläggande högskolebehörighet.
Förkunskapskrav: För att bli antagen till allmän linje år 1 på Lunnevad ska du ha minst grundskolebehörighet (godkända betyg i ma, eng och sv åk 9, plus ytterligare fem ämnen) och du får inte ha en fullständig gymnasieutbildning.
Vad innehåller kursen?
Allmän kurs kan beskrivas som ett paket bestående av flera olika ämnen som man också läser på gymnasiet. De ämnen som ingår i allmän kurs är samhällskunskap, historia, religion, naturkunskap, svenska, engelska och matematik – men andra ämnen och perspektiv kan också förekomma. På allmän kurs gör du din kunskapsresa tillsammans med andra, och de ämnen som ingår utgör en helhet.
Estetisk inriktning
Utöver de allmänna ämnena kommer du också att ägna en hel dag i veckan åt en estetisk inriktning. Du kan välja mellan inriktningarna musik och konst. Dessa ämnen läser du med våra specialiserade musik- och konstlärare.
Hur går studierna till?
Studierna bygger på deltagarnas lust att utvecklas och lära sig tillsammans med andra. En förutsättning för att kursen ska bli meningsfull är därför att du är närvarande och delaktig.
Lärare och deltagare på folkhögskolan är fria att tillsammans utforma innehåll och studieformer utifrån gruppens sammansättning, erfarenheter, kompetenser och behov, även om allmän kurs i slutänden ger behörighet i de nationella gymnasiekurserna.
De olika ämnena läses antingen separat eller integrerade i varandra i så kallade tematiska studier. Det innebär att man under en viss tid fokuserar på ett tema i stället för ett visst ämne. Temat studeras och berörs utifrån flera olika perspektiv. På så sätt vävs innehåll från flera olika ämnen samman i en helhet.
Varje skoldag består av ett antal lärarledda lektioner/arbetspass. Studieformerna varieras på olika sätt – från enskilt arbete och arbete i mindre grupper till diskussioner och föreläsningar i helklass. Estetiska uttryckssätt förekommer också i undervisningen.
Grupperna är i regel mindre än i gymnasieskolan, och lärartätheten är därför högre. Lärarna följer din kunskapsutveckling och låter dig visa upp dina kunskaper på olika sätt. Huvudfokus ligger alltid på lärande och utveckling, snarare än på bedömning och examination.
Vad är målet med kursen?
Målet med allmän kurs kan vara olika för olika deltagare. Många läser kursen för att uppnå grundläggande behörighet till universitet, högskola och yrkeshögskola och på så sätt ta nästa steg i livet mot vidare studier eller arbete. Samtidigt kan man ha som mål att utveckla sina kunskaper och sin förståelse för omvärlden, liksom att utvecklas socialt i samspel med andra deltagare och lärare på skolan.
Hur lång är kursen?
Kursen pågår i ett läsår. För att kursen ska motsvara en gymnasieutbildning och ge motsvarande behörighet för högre studier krävs att du har läst minst tre år totalt på gymnasiet och/eller folkhögskolan. Du antas till ett läsår i taget, men hur många terminer du behöver läsa för att uppnå grundläggande högskolebehörighet avgörs av hur länge du har studerat på gymnasienivå tidigare. I vissa fall kan också yrkeserfarenhet räknas in när tiden beräknas. (Läs mer om det så kallade omfattningskravet här.)
Vad händer efter kursen?
Grundläggande behörighet
När du har fullgjort allmän kurs (och läst minst tre år på gymnasiet och/eller folkhögskolan) kan folkhögskolan intyga grundläggande behörighet till universitet, högskola och yrkeshögskola. Behörigheten innebär att innehållet som du har tillgodogjort dig vid allmän kurs är likvärdigt med gymnasiekursernas innehåll, och att dina kunskaper och förmågor motsvarar minst betyget E i respektive ämne.
Följande kursbehörigheter utgör grundläggande behörighet till universitet och högskola:
- Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1a, 1b eller 1c
- Samhällskunskap 1a1
- Historia 1a1
- Religionskunskap 1
- Naturkunskap 1a1
Särskild behörighet
Vissa högre utbildningar kräver kursbehörigheter utöver den grundläggande behörigheten. Detta kallas särskild behörighet. Den särskilda behörigheten Samhällskunskap 1a2 ingår i de tematiska studierna. När du har uppnått grundläggande behörighet i matematik och engelska kan du välja om du vill fortsätta med högre behörigheter i dessa ämnen, eller om du vill fokusera på andra ämnen.
Studieomdömet och folkhögskolekvoten
Du får inte betyg i enskilda ämnen på folkhögskolan. I stället får du ett sammanfattande studieomdöme. Studieomdömet sätts av alla dina lärare tillsammans och utgör en bedömning av dina möjligheter att lyckas med vidare studier. (Läs mer om studieomdömet hos Folkbildningsrådet.)
När du har grundläggande behörighet och ett studieomdöme kan du söka in till en högre utbildning i den så kallade folkhögskolekvoten – ett visst antal platser vid de högre utbildningarna som är reserverade för personer som har gått på folkhögskola. (Läs mer om folkhögskolekvoten på folkhögskola.nu)
Högskoleprovet
När du har grundläggande eller särskild behörighet kan du ytterligare öka dina chanser att komma in på en högre utbildning genom att skriva högskoleprovet, som också har en egen kvot av platser vid landets lärosäten. Du kan söka med ditt studieomdöme och ditt högskoleprov parallellt.
Bra att veta
- Studierna vid allmän kurs bedrivs på heltid.
- Kursen bygger på att man är närvarande. Det är alltså inte möjligt att läsa kursen på distans.
- Kursen berättigar till studiemedel från CSN (Centrala studiestödsnämnden). Även CSN-stödet bygger på att man är närvarande. (Läs mer om studiemedel hos CSN.)
- Som deltagare vid allmän kurs har du möjlighet att bo på Lunnevads internat. Läs mer om internatet här!
Finns det några alternativ till allmän kurs?
För dig som är ute efter att komplettera ditt gymnasiebetyg med enstaka kursbehörigheter rekommenderar vi den kommunala vuxenutbildningen. Kontakta din kommunala studie- och yrkesvägledare för att få veta mer.
Ansvarig för
sidans innehåll:
Torleif Ander
torleif.ander@lunnevad.se
072-225 27 85
Sidan uppdaterades senast den 1 oktober 2024