Kursbeskrivning Konst
Första året är alla kurser obligatoriska, andra året har du större möjlighet att välja. Andraårsdeltagarna har egen ateljéplats. För att komma in på årskurs två behöver du ha gått första året på Lunnevad, eller ha motsvarande förkunskaper.
Beroende på antalet deltagare i andra året kan det erbjudas ett tredje påbyggnadsår med enstaka platser. Påbyggnadsåret vänder sig till dig som har gått de två första åren på Konstlinjen. Syftet med kursen är att ytterligare ge dig förutsättningar att utveckla dina konstnärliga uttryck och fördjupa och utforska konstnärliga processer och metodik.
Konstutbildningen har god tillgång till lärare och resurser för omfattande individuell handledningstid. Våra välutrustade lokaler och ateljéer är öppna dygnet runt. För att ge dig möjlighet att ta del av olika sätt att arbeta har vi, förutom skolans egna lärare, varje år ett antal gästlärare inom olika områden. Alla lärare är erfarna pedagoger med högskoleutbildning och egen konstnärlig verksamhet.
En viktig del i utbildningen är våra årliga konstresor, som till viss del subventioneras av skolan. Dessa går till städer i Europa som erbjuder internationell konst av nutida och äldre konstnärer. Vi bjuder också in föreläsare från olika yrkesgrupper för att ge orientering och inspiration om yrken och arbetssätt inom exempelvis konst, design foto och illustration.
Genom att delta i och arrangera utställningar samt få möjlighet att bland annat göra olika typer av illustrationsuppdrag får du också prova att göra saker utanför skolan.
En större del av materialkostnader vid lärarledd undervisning tillhandahåller skolan, vid sidan om det får du räkna med egna utlägg. I Konsthuset finns en “butik” där du kan köpa arbetsmaterial till låga priser.
Kurser:
De obligatoriska kurser du läser är måleri, grafik, skulptur, kroki, teckning, digital bild och keramik. Under andra terminen i årskurs två ingår ett eget projektarbete.
Måleri
År 1 I ämnet ingår materialkunskap, måleritekniker, färglära, färgblandning, komposition, diskussion runt rumslighet, volym, djup kontra yta, ljus och skugga. Presentation och resonemang kring egna och andra konstnärers verk.
År 2 Fördjupning av kunskaperna och arbete mot ett självständigt uttryck och innehåll.
Grafik
År 1 I årskurs 1 handlar det mycket om att lära sig olika tekniker, djuptryck (med kopparplåt och kartong) högtryck (linoleum och träsnitt), koppargrafik (torrnål, etsning, aquatint). Undervisning om färgtyper, papperssorter och flerfärgstryck ingår också liksom Grafikens historia.
År 2 Här använder vi kunskaperna för att göra olika former av trycksaker som affischer, tidningar, skiv- och bokomslag. Vi jobbar också med artist books där det bl.a. handlar om att omvandla en bok till någon form av konstobjekt. Här introduceras också fotopolymer.
Skulptur
Under de två åren ges verktyg och metoder för att gestalta idéer, visioner och erfarenheter i tre dimensioner. Tonvikt läggs på att gå in i och genomföra en arbetsprocess snarare än en estetisk bedömning.
Konsthistorisk och samtida orientering ges fortlöpande, främst i handledning men också i föredragsform.
Skulpturämnet innehåller en introduktion och fördjupning till formtagning i gips och silikon. Vidare presenteras ett antal material såsom t.ex. gips, lera trä, metall och betong.
Keramik
År 1 Baskunskap i hantverkskunnandet och förståelse för den keramiska processen.
Du får lära dig tekniker som tumning, ringling, kavling och grunderna i drejning. Dekor- och glasyrteknik. Grundkurs i keramikhistoria och samtida keramik; konst och hantverk.
År 2 Fördjupning i materialförståelse och vidareutveckling inom formgivning- och framtagningsprocess.
Teckning
År 1 Perspektivlära, djupverkan, bildkomposition, ljus-skugga, volym, uttryck. Arbete med både miljöstudier och egna bilder, för att undersöka världen och hur den kan beskrivas. I kursen ingår också arbete med illustration och bildberättande.
År 2 I årskurs 2 försöker vi bredda teckningsperspektivet en aning. Hitta flera olika material att teckna på och prova olika material att teckna med. Vi gör installationer med tecknandet som bas och jobbar med spontanteckning och improvisation utifrån ett tema
Digital bild
Här får du grundläggande verktyg för foto- och bildbehandling, grafisk formgivning, illustration och animation. Vi arbetar med både digitala och analoga tekniker. Övergripande fokus ligger på visuell kommunikation som kontinuerligt tas upp genom samtal, reflektion och diskussion.
På skolans datorer har du tillgång till alla Adobeprogrammen i Creative Cloud, och vi arbetar framförallt i Photoshop, Illustrator och InDesign.
Kroki
Snabba skisser och längre studier efter modell. Genomgång bl.a. av ytans disposition, storform, proportioner, lodlinje, våglinje, ytor, plan, volym, ljus och skugga, förankring, rörelse och balans.
Projektarbete
Under en del av vårterminen arbetar årskurs 2 med ett individuellt projekt utformat i samråd med en eller flera lärare. Projektet kan antingen innebära att arbeta med arbetsprover för ansökan till högskola eller/och vara en fördjupning inom någon av skolans kurser. Under kursen finns tillgång till skolans alla verkstäder och regelbunden handledning.
Antagningskrav Konstlinjen
Vid antagningen bedöms din förmåga att uttrycka dig i bild och form. Vi bedömer också dina möjligheter att tillgodogöra dig undervisningen, samt din inställning till och engagemang för att gå på Konstlinjen. För att vi ska kunna bedöma detta ingår förutom sedvanliga ansökningshandlingar även konstnärliga arbetsprover i ansökan.
Ansvarig för
sidans innehåll:
Torleif Ander
torleif.ander@lunnevad.se
072-225 27 85
Sidan uppdaterades senast den 31 oktober 2024