Musik på Lunnevad

Musiklinjen vid Lunnevads folkhögskola har sedan starten 1958 erbjudit en gedigen grund för högre musikstudier och ett aktivt musicerande. Vår musikutbildning har en lång och framgångsrik tradition av ensemblespel och instrumentalundervisning. Du väljer en av följande inriktningar: folkmusik, jazz eller klassiskt. Linjen är en tvåårig heltidsutbildning med cirka 60 platser.

Folk

  • På folkmusikinriktningen får du spela mycket ensemble

  • Tonvikt på nordisk folkmusik, även möjlighet att spela musik från andra delar av världen

Jazz

  • På jazzinriktningen får spela mycket ensemble i olika stilar

  • Konserter nästan varje vecka och möjlighet att ordna egna spelningar

Klassisk inriktning

  • På den klassiska inriktningen får du möjlighet att musicera både solistiskt och i många olika ensembler

  • Du möter inspirerande gästlärare och får många konserttillfällen

Distanskurs i Arrangering

  • Denna kurs passar dig som vill utveckla din förmåga att förändra, arrangera och skapa musik i olika genrer och stilar

  • Kursen ges på distans med digitala kursträffar via Teams en gång per vecka

Utvecklas både musikaliskt och personligt

Lunnevads musiklinje erbjuder dig en stimulerande miljö där du har förutsättningar att utvecklas både musikaliskt och personligt. Skolan har gott om rep- och övningsrum, vilket gör att du har stora möjligheter att utvecklas på ditt instrument och bli en rutinerad ensemblemusiker. I den kreativa miljön på Lunnevad kan du också lyssna på konserter med musik från alla våra inriktningar. Under året arbetar inriktningarna tillsammans i flera olika projekt. De stora möjligheterna att möta annan musik i närbild, och även deltagare från våra andra linjer, är både inspirerande och utvecklande.

Här finns rum för skapande

Utöver de traditionella skolutrymmena – som klassrum, datasal och bibliotek – har du som deltagare på musiklinjen även tillgång till ett 30-tal välutrustade undervisnings- och övningsrum, en mindre studio samt ett välfyllt musikbibliotek. Ett stort antal instrument finns också att låna. Den imponerande aulan, med rejäl takhöjd och plats för 200 personer, är en utmärkt lokal för de många konserter som hålls på skolan.

Artist in Residence

Artist in Residence innebär att någon artist eller konstnär får möjlighet att skapa något under en längre period exempelvis på en fast institution, såsom ett konserthus eller i en fast ensemble/orkester. På Musiklinjen har vi under varje läsår ett antal gästlärare som vanligtvis kommer och träffar våra deltagare under en dag. Med en Artist in Residence får deltagarna inte bara träffa en gästlärare en gång utan ett flertal gånger under en period av tre terminer. Vår AiR får därmed möjlighet att arbeta mer långsiktigt och bidra till att visa på olika vägar för deltagarna. Våra deltagare kan då också tränga djupare in i gästlärarens material och tankesätt.

Aktuella Artists in Residence är:

Ernesto Calderón Dondero på Folkmusik

Per Texas Johansson på Jazz

Cecilie Løken Hesselberg på Klassiskt

Efter Lunnevad

Genom att studera musik på Lunnevad har våra deltagare blivit antagna till  högskoleutbildningar. Här kan du ta del av vad tidigare deltagare tycker om utbildningen och vad de gör efter sin tid på Lunnevad.

Ebba Wigren

”Det finaste med Lunnevad var gruppkänslan. Skolan och internatet blev som ett minisamhälle. Jag fick känna på den feta känslan att i grupp går det att förändra.”

– Ebba Wigren

Lena Swanberg

”Efter Lunnevad studerade jag på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, kandidat-musikerprogrammet jazz, samt ett års påbyggnad i instrumental- och ensemblepedagogik.”

– Lena Swanberg

Carl Ackerfeldt

”Jag är verksam som frilansande opera- och konsertsångare. Jag har de senaste åren sjungit på Kungliga Operan, Malmö Opera, Drottningholms Slottsteater, Berwaldhallen, Göteborgs Konserthus, Malmö Konserthus m.m.”

– Carl Ackerfeldt

Har du frågor om Musik på Lunnevad?

Ingen vet bättre än våra deltagare hur det är att studera på Lunnevad. Undrar du något om utbildningen eller våra inriktningar så är du välkommen att höra av dig till:

Klara Tapper

Deltagare på
Jazz

Ea Wesenberg Lauridsen

Deltagare på
Folkmusik

Måns Fransson Eldén

Deltagare på Klassisk

Följ musiklinjen på Instagram!
Välkomna på klassisk tisdag. 27/11 kl. 18.00 i Lunnevads aula. 
#lunnevad #lunnevadfolkhögskola #lunnevadsfolkhögskola #musiklinjen #klassiskmusik

Välkomna på klassisk tisdag. 27/11 kl. 18.00 i Lunnevads aula.
#lunnevad #lunnevadfolkhögskola #lunnevadsfolkhögskola #musiklinjen #klassiskmusik
...

15 0

Studera på
Lunnevad

Att gå på Lunnevads folkhögskola är annorlunda, oavsett varifrån du kommer eller vart du är på väg. För några blir tiden här en språngbräda mot något helt nytt och oprövat, för andra ytterligare ett steg i en målmedveten satsning. Vi som arbetar på Lunnevad vill allihop bidra till att du ska få en riktigt bra utbildning. Det engagemanget gör att skolan präglas av en stor närhet mellan personal och deltagare. Här har du många möjligheter att inspireras av både oss och dina studiekamrater att utveckla dina talanger, och kanske hitta nya som du inte ens visste att du hade. Många av våra tidigare deltagare säger att tiden på Lunnevad varit den bästa i deras liv.

Lunnevad är en av landets största och äldsta folkhögskolor. Skolan har en estetisk profil där speciallinjerna dans, konst och musik lockar talangfulla deltagare från hela Sverige. Våra lärare på dessa linjer är inte bara hängivna utbildare utan också professionellt verksamma musiker, konstnärer och dansare. Med den kompetensen kan vi erbjuda både hög kvalitet och en attraktiv inriktning på utbildningarna.

När du kommer till Lunnevad kommer du också till det östgötska kulturlandskapet där det är som vackrast, just i gränstrakten mellan skog och slättland. Att värna om miljön ser vi som en självklarhet, och vi lägger ner mycket tid och arbete på att tänka framåt. Skolans kökspersonal gör en viktig insats genom att så långt som möjligt servera miljömärkt, ekologisk och närproducerad mat.

Lunnevad är Sveriges största folkskoleinternat med plats för cirka 100 personer. Det innebär att omkring hälften av våra deltagare också bor hos oss. Som boende på Lunnevad är du helinackorderad under läsåret, det vill säga du betalar för kost och logi.

Lunnevads folkhögskola ska vara en växtplats för hela människan och främja allmän och kulturell medborgerlig bildning i en hälsofrämjande miljö. Kompetens och kvalitet genomsyrar vår verksamhet. Lunnevad fortsätter sin tradition som såväl partipolitiskt obunden som religiöst neutral folkhögskola.

Alla våra utbildningar är studiestödsberättigade. När det gäller frågor som handlar om studiestöd och hur du på lämpligaste sätt finansierar dina studier ska du vända dig till Centrala Studiestödsnämnden. Har du några frågor så är du varmt välkommen att kontakta oss.